Jääkenttien ylläpidosta

26.2.2016

Jääkenttien ylläpidosta

Jääkenttien, kuten muidenkin liikuntapaikkojen, ylläpidossa seurataan liikuntapaikkojen hoitosuunnitelmaa. Kuitenkin erityisesti talvella liikuntapaikkatyötä tehdään sään armoilla.

Yhden keskikokoisen luistelukentän jäädyttämiseen kuluu noin 120 kuutiota vettä, kun jäädyttäminen aloitetaan nollatilanteesta. Kentän jäädyttäminen kestää ihannekeleillä vajaan viikon. Paras keli jäädyttämiseen on 5-10 astetta pakkasta. Jos pakkasta on yli 20 astetta, jää alkaa halkeilla.

Jäädyttäminen pyritään tekemään yleensä aikaisin aamulla (klo 5 alkaen) tai iltapäivällä, ettei häirittäisi koulujen liikuntatunteja. Lisäksi kenttien hoidosta on usein sovittu koulujen kanssa jo etukäteen.

Kenttiä jäädytetään aina sään salliessa. Jäätyäkseen vesi vaatii riittävästi pakkasta, mielellään -5 astetta tai enemmän. Jotta jäästä tulisi kunnollinen, jäädytettäessä ei saisi sataa lunta. Nollakelillä ja muutaman asteen pakkasella jäädytysvesi jäätyy hitaasti ja sulattaa ja pehmentää olemassa olevaa jäätä. Tällöin jäädytyksestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, etenkin jos jäällä luistellaan heti jäädytyksen jälkeen.

Sopivien pakkasten aikaan kenttiä jäädytetään tarvittaessa säiliövedellä, jolloin kentälle voidaan laskea kerralla jopa 15 kuutiota vettä. Hoitojäädytystä tehdään jäänhoitokoneella, tarvittaessa vaikka puolenkymmentä kertaa päivässä.

Keskustan alueella hoidon piiriin kuuluvat koulujen kentät (Harju, Kontiopuisto, Maaselkä, Siili), Keskuskentän kaukalo ja avojää sekä Hiekanpään puistoluistelurata.

[ssba]