Uusi suunnistusrata Kontiopuistossa

16.4.2020

Uusi suunnistusrata Kontiopuistossa

Kontiopuistoon on avattu uudenlainen, matalan kynnyksen suunnistusrata. Radan on toteuttanut pieksämäkeläinen suunnistusaktiivi Kari Laitinen.

Kontiopuiston alueelle on viime syksynä päivitetty suunnistuskartta. Uudelle kartalle on nyt mahdollista päästä kaikkien halukkaitten suunnistamaan ns. ”omatoimirastien” merkeissä, joko itsekseen tai ryhmässä. Tarjolla on näin aluksi yksi 2 km rata. Suunnistamiseen tarvitset ainoastaan älypuhelimen ja siihen asennettavan norjalaisen UsynligO-suunnistussovelluksen. Sovellus on ilmainen ja se on saanut suuren suosion lyhyessä ajassa nyt koronaepidemian aikana. Sovelluksesta löytää suunnistajien tekemiä ratoja lähialueelta. Kartan ja radan voi ladata puhelimeen ja/tai tulostaa perinteisen kartan muodossa. Sovellus myös ilmoittaa suunnistamisen yhteydessä rastien löytymisestä merkkiäänellä ja antaa loppuajan sekä rastiväliajat. Sovelluksessa on myös tulosten julkistamis- ja reitin tallentamismahdollisuus sekä kompassi.

 

Etukäteisvalmistelut:

Lataa ilmainen UsynligO-sovellus älypuhelimeesi (toimii sekä android-että IOS-käyttöjärjestelmissä)

Anna sovellukselle lupa käyttää GPS-paikannusta (laita asetukseksi ”Salli Aina” oikeus paikkatietoon, niin varmistat että sovellus toimii parhaalla mahdollisella tavalla)

Voit valita asetuksista etäisyyden (metreinä) jolla sovellus ilmoittaa rastin löydetyksi.

Etsi kohdasta tapahtumatiedot: Kontiopuiston huhtirastit (13.4.)

Lataa kartta puhelimeesi. Voit tarvittaessa tulostaa sen (PDF).

 

Rastit:

Kaikki rastit on merkattu maastoon sinisin kuitunauhoin (myös lähtö- ja maalirasti). Nauhaan on merkitty mustalla tussikynällä kunkin rastin koodinumero. Älä koske nauhoihin ja muista ajankohtaiset turvallisuus- ja hygieniaohjeet. Pysäköinti liikennesääntöjen mukaisesti.

Kierrä rastit numerojärjestyksessä. Karttaan on merkitty rastimääritteet virallisin suunnistusliiton hyväksymin merkein. Tutustu tarvittaessa rastimääritteisiin suunnistusliiton sivuilta. (Hakusana ”rastimääritteet”)

Kun olet löytänyt lähtörastin, paina ”Aloita”. Sovellus antaa lähtömerkkiäänen ja kello lähtee käyntiin.

Saapuessasi rastille, sovellus antaa merkkiäänen rastin löytymisestä, rastiväliaika tallentuu ja voit jatkaa kohti seuraavaa rastia.

Joskus merkkiäänen tulossa voi tulla pieni viive, mutta pääsääntöisesti sovellus on toiminut hyvin kokeiltaessa. Jollakin rastilla  saattaa joutua pikkuisen hakemaan kohtaa, jossa kuittaus aktivoituu (testiryhmä huomasi tämän 7. rastilla)

Kun lopulta saavut maalirastille, soittaa sovellus loppufanfaarin ja kello pysähtyy. Sovellus ilmoittaa sinulle loppuajan, kuljetun matkan sekä kunkin rastiväliajan. Voit halutessasi julkaista tuloksen.

 

Rata:

Kontiopuiston radalla on kymmenen rastia ja se on 2,0 kilometriä pitkä linnuntietä mitattuna. Tasoltaan rata on helppo (C-rata) sprinttirata. Siinä on muutamilla väleillä reitinvalintavaihtoehtoja. Rataa tehtäessä (13.4.) oli satanut pari päivää, joten radan puolen välin paikkeilla oli kohtia, joissa suoraa reittiä menemällä maapohja oli pehmeä ja vetinen. Joten ihan ykköskenkiä ei ehkä kannata ainakaan ihan vielä laittaa jalkaan.

Toivomuksena on, että kierrettyänne radan, lähettäisitte radan tekijälle kuittauksen sähköpostilla (kari.laitinen@edu.pieksamaki.fi), niin pysytään kärryillä kuinka paljon kävijöitä on ja osataan miettiä mahdollista jatkoa.

 

Mukavia suunnistushetkiä!

[ssba]