Latujen hoito: Usein kysytyt kysymykset

9.1.2019

Latujen hoito: Usein kysytyt kysymykset

Talven tuleminen kesti tällä kertaa pitkään. Pakkasia saatiin loppuvuodesta, mutta lumentuloa jouduttiin odottelemaan normaalia kauemmin. Muutaman kovan lumipyryn myötä tilanne on korjaantunut ja latujen hoito on päässyt täyteen vauhtiin. Seuraavassa muutamia yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia latujen ylläpidosta.

 

Millainen lumitilanne on tällä hetkellä?

Nyt kun lunta vihdoin saatiin niin sitä tuli kerralla poikkeuksellisen paljon. Onneksi lämpötilat vaihtelivat siten, että mukana oli myös märkää lunta. Kuivan lumen tamppaaminen latujen pohjalle on ongelmallista, koska se pakenee tampparin alta. Jäätilanne Pieksänjärvellä ja Vangasjärvellä on hyvä, joten kelkalla pystytään ajamaan järvien jäällä.

Miksi Pieksänjärven ja Vangasjärven jäälatuja ei ole hoidettu viikkoon?

Järvien jäällä on ollut jo pidemmän aikaa vettä, joten sinne ei saa tehtyä latua juuri nyt. Tammikuun puolivälistä eteenpäin on luvattu rapsakka pakkasjakso, jolloin vesi luultavasti jäätyy ja ladun hoito järviladuilla voi jatkua. Veden nousuun jäälle liittyy kuitenkin erikoinen ilmiö: Vaikka pakkasta olisi reilustikin, jäälle nouseva vesi välttämättä jäädy moneen päivään.

Miksi Pieksänjärvelle ja Vangasjärvelle ei ajeta luistelulatuja?

Järviladut on viime vuosina hoidettu moottorikelkan perässä vedettävällä latuhöylällä, joka tekee perinteisen ladun. Latukone painaa lähes 4000 kg, joten sen käyttäminen järvien jäällä olisi varsin rajattua. Lisäksi uveavantojen riski on suurempi isolla koneella operoitaessa. Pieksämäellä on luistelulatuja runsaasti, myös profiililtaan loivilla latupohjilla.

Milloin Tahiniemen latu ajetaan?

Tahiniemen latu hoidetaan samalla lenkillä Pieksänjärven ladun kanssa. Kun järven jäältä vesi poistuu, aletaan hoitaa Pieksänjärveä ja sen myötä myös Tahiniemeä.

Miksi Maaselän ja Vilhulan laduilla on vesakkoa?

Jotkut latuosuudet siellä suunnalla on ajettu vasta kertaalleen. Kun niitä ajetaan uudestaan ja lunta saadaan vähän lisää, vesakko häviää. Eli säännöllisen ylläpidon myötä latu paranee. Latupohjat on raivattu loppusyksystä ennen lumien tuloa.

Milloin Nikkarilan alueen ladut avataan?

Tällä 7.1.2019 alkavalla viikolla alkaa Nikkarilan alueen latujen hoito. On kuitenkin hyvin mahdollista että vesialueiden jäällä on vettä.

Missä järjestyksessä latuja hoidetaan päivittäin?

Latujen hoitojärjestys on pääpiirteissään seuraava: 1. Uhomäki, 2. Uuhilampi ja Vehkalampi, 3. Nuuvinlahti, 4. Vilhula, 5. Hiekanpään yhdyslatu, 6. Säälampi, 7. Kontiopuisto

Puihin on alkanut kertyä tykkylunta ja sen painosta ladulle taipuvia oksia joutuu väistelemään. Voiko asialle tehdä jotakin?

Tykkylumipaikkoja raivataan sitä mukaa kuin niitä ilmenee. Latujen hoitajat huomaavat ongelmakohdat ja korjaavat tilanteen.

Pitääkö paikkaansa että Siilin ja Säälammen pururadoista ollaan luopumassa?

Siilin pururata ja Säälammen pururata ovat harkinnan alla tulevaisuuden osalta. Tilannetta pohditaan yhdessä hiihtäjien kanssa tämän talven aikana. Tarve olisi tehostaa latuverkoston ylläpitoa jollakin tavalla. Tavoitteena on tiivis ja koneilla tehokkaasti operoitava maalatuverkosto. Järviladut täydentävät verkostoa, mutta niiden varaan ei voida rakentaa latuverkon ydinrunkoa. Säälampi on sijaintinsa puolesta ongelmallinen, koska se ei ole yhteydessä muuhun latuverkostoon. Toisaalta Uhomäellä pystytään nykyään ja jatkossa tarjoamaan samankaltainen latuprofiili perinteiseen ja luisteluhiihtoon. Tänä talvena sekä Säälampea että Siiliä hoidetaan normaalisti.

Miten kaupungin itälaidalla olevia latuja hoidetaan?

Itäistä latualuetta, eli Partaharjun ja Pyijyn välistä aluetta ylläpitää Pieksän Latu ry. Alueella on perinteisen latuja. Pieksän Latu hoitaa latuja säiden mukaan, ei siis minkään ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti. Nikkarilan alueella latuja hoitaa yksityinen urakoitsija kelkkatyönä. Isolla koneella voidaan silloin tällöin ajaa osuus Kontiopuisto-Partaharju.

 

[ssba]